Verkligheten bakom "Ufopodden i P3"

Mellan 2017 och 2020 sände Sveriges Radio "Ufopodden i P3”. De flesta avsnitt baserades på information från UFO-Sverige, men SR valde att dramatisera händelserna och därigenom ändra fakta och lägga till delar. Därför publicerade UFO-Sverige en serie artiklar kallade ”Verkligheten bakom” som gav den verkliga och korrekta beskrivningen av händelserna. Dessa artiklar finns nu samlade här. 

#verklighetenbakom

Helikopterjakten utanför Pretoria

Klicka på bilderna för bildtext.

Den 28 augusti 1996 sattes en polishelikopter in för att jaga ett okänt föremål utanför Pretoria i Sydafrika. Ett stort antal människor på marken hade då rapporterat ett starkt lysande föremål på himlen.

Av Clas Svahn

Just nu, i april 2020, lyser planeten Venus starkt på himlen i väster. Och har så gjort under många veckor. Trots det är det fortfarande vanligt att människor rapporterar den lysande punkten till UFO-Sverige som om det vore något okänt.

us

Venus har genom tiderna varit ett av våra mest rapporterade misstolkningsfenomen. Planeten lyser under vissa tider väldigt starkt trots att den ligger ungefär 40 miljoner kilometer ifrån oss och trots att den gör det med från solen reflekterat ljus.

Och det är inte enbart i Sverige som Venus har ställt till problem genom åren.

us

Händelsen i utkanten av Pretoria, och som dramatiserats i det aktuella avsnittet av ”Ufopodden i P3”, inleddes vid 04 på morgonen den 18 augusti 1996 då invånare i Erasmuskloof öster om den sydafrikanska huvudstaden fick syn på ett starkt lysande föremål som verkade sväva inte särskilt högt över horisonten i nordost.

En stund senare sågs föremålet också av flera poliser vid Adriaan Vloks polisstation där en av poliserna, sergeant Nico Becker, senare skulle beskriva föremålet som en lysande diskus där han också tyckte sig kunna skönja något som liknade en röd triangel i mitten.

us

Efter hand kommer det in rapporter också från en annan förort, Centurion, och polisen beslutar sig för att sätta in en helikopter med en specialstyrka i jakten på en lösning. Ombord befann sig piloten Fred Vijoen och fyra andra. Samtidigt som helikoptern lyfte kunde andra poliser studera föremålet från marken under minst 90 minuter och på en videofilm tagen av Nico Becker syns hur en ljusstark punkt, som ofta ligger utanför skärpa och därmed förstoras ytterligare, syns sväva i riktning mot kåkstaden Mamelodi i nordväst.

Polismannen beskriver sedan hur föremålet svävar 70 grader över horisonten men filmbilderna visar att det befinner sig betydligt längre ner.

Det är mycket vanligt att ögonvittnen missbedömer höjder ganska ordentligt när UFO-Sveriges utredare frågar efter vinkeln över horisonten. Och så görs alltså även i det här fallet vilket är tydligt på filmbilderna.

Under tiden jagar helikoptern föremålet i full fart men utan att komma det minsta närmare. Till slut var piloten tvungen att ge upp då bränslet började ta slut.

Händelsen fick en hel del uppmärksamhet lokalt i Sydafrika och många ufologer har lyft fram den som något okänt med tanke på att det var flera poliser inblandade. Men allting tyder på att det som filmades och sedan jagade i luften var planeten Venus som befann sig på exakt den platsen på himlen just då.

Observationsriktningen, från Mamelodi mot Culinan pekar också rakt mot var Venus befann sig den morgonen.

us

Med tanke på att solen gick upp ungefär 90 minuter efter det att observationen börjat och då dolde Venus med sitt ljus är det heller inte så konstigt att observationen tog slut efter 90 minuter. Det lustiga är att en polishelikopter alltså ”jagade” föremålet utan att hinna i kapp det och fick avsluta jakten när bränslet var på väg att ta slut. Att hinna i kapp Venus är inte så lätt.

Att poliser tar miste på olika ljus på himlen är inte ovanligt. Denna artikels författare har intervjuat poliser som jagat såväl mobiltelefonmaster, ryska raketuppskjutningar och ljusstarka stjärnor. Grundläggande astronomi och misstolkningsfenomen ingår inte i polisutbildningen så där är de inblandade lika bra/dåliga observatörer som vanligt folk.