Logo

UFO-Aktuellt

Ljusprickar på rad, mer info

Engagera digPå den här filmsekvensen syns hur en UFO-ballong lyfter och stiger till väders. Filmen går att se med QuickTime.
Download QT Windows Media Player-version
Foto: Anders Persson/UFO-Sverige

Ytterligare en fil (kräver RealPlayer)
Ufoballonger över OK-macken i Romberga, Enköping 2005-08-08 kl. 00.09.Filmad av Sture Henriksson.

Bilderna i artikeln är klickbara

UFO-ballonger

Av Clas Svahn

UFO-ballonger är ett slags varmluftsballonger i mindre format som har blivit allt populärare i Sverige och därmed också ett allt vanligare misstolkningsfenomen. Kring nyåret 2001/2002 rapporterades ballonger från ett tiotal orter i Sverige.

Vad är en UFO-ballong?
En UFO-ballong består av en tunn, genomskinlig plastpåse (cirka 60 liter), två ståltrådar och en klump paraffin. Sedan man stuckit de båda trådarna korsvis igenom paraffinklumpen najar man fast ändarna i underkanten på platspåsen. Därefter håller man i påsens topp och antänder paraffinet. När påsen väl är fylld med varmluft släpps den. Ballongen stiger sedan snabbt och kan nå en höjd på 1.000 meter. Det brinnande paraffinet lyser upp plastpåsens insida vilket gör att ballongen syns på mycket långt håll. En normal flygtid innan paraffinet brunnit slut är 8-10 minuter.

Vilka säljer UFO-ballonger?
UFO-ballonger finns i flera utföranden varav ett heter just UFO-ballonger och säljs av företagare Planet-Pluto i Stockholm. En annan variant kalls för mac-flyer och marknadsförs av ett Umeå-företag. Enligt innehavaren Lars Lindgren har han sålt 2.000 ballonger enbart veckan före nyårsafton 2001 (Västerbottens-Kuriren 29/12 -01).

UFO-ballongen tänds UFO-ballongenUFO-ballongen

UFO-ballongenUFO-ballongen UFO-ballongen

Hur ser de ut på himlen?
De flest observatörer beskriver dem som orangelysande glober som seglar fram över himlen. Föremålens fart uppfattas ibland som ganska hög, allt beroende på vilka vindförhållanden som råder på den aktuella höjden. Ibland rör de sig i formation med andra ballonger. Just bristen på ljud gör att många uppfattar föremålen som märkliga.

Hur har de beskrivits?
15/9 -00, Stockholm
"Vi såg sex brandgula föremål sväva fram över natthimlen. De flög parvis och gjorde en loopliknande rörelse som om de lekte 'följa John' med varandra." (Rapport till UFO-Sveriges rapportcentral 17/9 -00)

31/12 -00, Arvika
"Det lyste lika starkt som Betlehemsstjärnan, men var helt orange, kom västerifrån och stod stilla över torget i ett par minuter." (Arvika Nyheter 3/1 -01)

5/5 -01, Umeå
"De låg på ett perfekt militäriskt avstånd mellan varandra. Och vi uppfattade det som att de låg på en relativt låg höjd." (Västerbottens-Kuriren 7/5 -01)

25/11 -01, Stockholm
"Jag rusade ut på gatan och fick se några rosafärgade ljusklot i formation som rörde sig in mot stan. När de kom in mot Hötorgsskraporna såg jag hur de lyste genom molnen." (DN 26/11 -01)

29/12 -01, Häggsjövik
"De var som två stjärnor fast mycket större och de lyste mycket starkare. " (Östersunds-Posten 31/12 -01)

1/1 -02, Burträsk
"Det såg ut som om fem farkoster passerade Burträsk i riktning mot Skellefteå. Men de var helt ljudlösa." (Norra Västerbotten 4/1 -02)

2/1 -02, Falun
"Flera Falubor såg den 2 januari mellan fem och sex orangefärgade prickar som ganska snabbt och rytminskt rörde sig över himlen." (Södra Dalarnes Tidning 8/1 -02)

7/1 -02, Säffle
"Vi såg ett orange ljussken på himlen som rörde sig från sydväst mot öster. I kikaren såg det ut som om det hade 3 eller 4 starka strålkastare och det var fullkomligt ljudlöst. Jag såg ingen "kropp" på det i kikaren heller, bara ljusen." (Rapport till UFO-Sveriges rapportcentral 8/1 -02)


Tipsa en bekant
Gratis nyhetsbrev:
        Skriv in Din e-postadress


© UFO-Sverige, Box 175, 733 23 SALA, tel: 018-555 000, e-post: info@ufo.se
Inrapportering: www.ufo.se/inrapportering. Ansvarig utgivare: Clas Svahn

Locations of visitors to this page
Creeper