Juli Himlen 2019.
Månaden inleds med en total solförmörkelse den 2 juli. Detta kan dock bara de som befinner sig i Stilla Havet och en stor del av Sydamerika få uppleva. Vår ljusstarka gasjätte Jupiter är i stjärnbilden Ormbäraren och syns bäst från södra Sverige.
Planeten Saturnus kommer stå nära horisonten under måndag den 15 juli. Nedanför kommer månen befinna sig, detta kan ni som bor i södra Sverige beskåda.
Den 16-17 juli kommer mer än hälften av månen att bli förmörkad. De allra flesta i Skandinavien kan beskåda detta, utom de som bor längst i norr. Förmörkelsen kommer inledas kl 20:42 och pågår till omkring 02:20.
Det tar 12 år för Jupiter att gå ett varv runt solen.
Maj
I maj månad kan vi beskåda klothopen M 13 i Herkules. Den är synlig med kikare men om du har ett teleskop med stor apertur att titta i så kan du se många stjärnor i hopen. Den här månaden bjuder på två intressanta objekt för dig som är intresserad av galaxer. Först har vi Malströmsgalaxen, M 51, i Jakthundarna. Sen har vi spiralgalaxen M 101 som du finner i nordöst om Karlavagnens dragstång. Vår underbara gasjätte Jupiter syns nu bäst från södra Sverige. Hon befinner sig i den södra delen av stjärnbilden Ormbäraren. Om man jämför med stjärnorna så rör sig Jupiter istället baklänges på stjärnhimlen, från vänster till höger. Så här kan planeter som befinner sig längre bort från solen göra när jorden varvar dem på innerbanan.

I stjärnbilden Skytten kan vi beskåda ännu en gasjätte, Saturnus, även hon syns bara från södra Sverige. Och Saturnus tar efter Jupiter och rör sig även hon baklänges. På tisdag den 7 maj står den brandgula planeten Mars i västnordväst 9-10 fullmånar nedanför månen. Det är nära. Dessutom kommer Mars att passera mellan hörnen på Oxens båda horn. En amatörastronom vid namn Patrick Moore har hittat på något fyndigt så här i sommartider, nämligen något han kallar Sommartriangeln. Det är en triangel med 3 av de mest lysande stjärnorna som bildar en triangel riktad mot horisonten. Dessa stjärnor är Vega i stjärnbilden Lyran, Deneb i Svanen och Altair i Örnen.
När en himlakropp passerar framför och skymmer en annan himlakropp så kallas det för en ockulation.
Juni

Merkurius går att skymta från södra Sverige några dagar i början av juni. Hon står då i skymningen vid horisonten i nordväst. Den 5 juni kan man från södra Götaland se månen och planeten Mars tillsammans. Mars kommer stå 7 fullmånar till höger om månen. Om du blickar norrut så kan du tydligt se Lilla björnen med Draken runt sig och längst ut på björnens svans lyser polstjärnan. Vid öster denna tid på året lyser en av de finaste dubbelstjärnorna, Albireo eller Beta Cygni, i Svanen. Det här är ett perfekt mål för nybörjare med teleskop eftersom det är så lätt att urskilja de två. Natten mot måndag den 17 juni kommer månen stå nära gasjätten till planet Jupiter, detta går att se från södra Sverige. Dagen efter kommer planeten Saturnus stå 6-7 fullmånar till vänster om månen. Den 21 juni är det sommarsolstånd. Jorden har då gått precis ett kvarts varv runt solen sedan vårdagjämningen. Och det här är årets längsta dag mina vänner och den innehåller årets kortaste natt.

Den sträcka som ljuset förflyttar sig under ett år kallas ljusår. Och ljuset rör sig i 300 000 km i sekunden så ett ljusår är väldigt långt.
MALIN WIKLANDER
KällorNatthimlen, månad för månad, Will Gater och Giles Sparrow.Astronomisk kalender 2019, Per Ahlin.