UFO-Sveriges fältundersökarkurs 2022 - unikt!

UFO-Sverige

 

Under helgen den 21 till 23 oktober anordnade UFO-Sverige den årliga kursen för nya och gamla fältundersökare. En kurs som har arrangerats sedan 1977 och som alltid lockar många deltagare. I år 52 stycken från olika delar av Sverige och en från Norge. 

Av Clas Svahn 

Fältundersökarkursen är ovanlig, sannolikt unik, då den samlar intresserade till en fysisk kurs istället för att som många organisationer nöja sig med ett test på nätet. Och det är just mötena mellan kursledare och elever som gör utbildningen så framgångsrik och givande för oss alla!

UFO-Sverige

Målet med fältundersökarkursen är att UFO-Sverige ska få fler aktiva undersökare på många platser i landet. Sverige är stort och att skapa ett väl fungerande nätverk som spänner över så stor yta som möjligt är viktigt.

UFO-Sverige

För att bättre ta tillvara den resurs som en fältundersökare är har UFO-Sverige startat ett så kallat fältundersökarforum, FuF, som ska hålla kontakten med nya och gamla undersökare, se till att de får information och uppgifter samt vara en länk mellan rapportcentralen och den enskilde undersökaren.

UFO-Sverige

Om detta berättade FuF-gruppens Mikael Karlsson under helgens kurs som genomfördes på Yxnerum Hotell i Östergötland där vi var för andra året i rad. Kursen startade redan på fredagen, vilket var första gången, detta för att ge mera möjligheter till pausar och öka möjligheterna till att bygga ut en del av kursutbudet under lördagen och söndagen. Något alla deltagarna uppskattade.

UFO-Sverige

Liksom inför förra årets kurs höll övertecknad i själva kursinnehållet tillsammans med Tobias Lindgren medan Rickard Andersson stod för de praktiska bitarna med anmälningar, information och kontakter med hotellet.

UFO-Sverige

Samlingen på fredagen gjorde också att vi hann lära känna varandra lite bättre. Deltagarna anlände under hela sena eftermiddagen och tidiga kvällen då det bjöds på svampsoppa med smörgås.

Men alltså också på kurs! 
Som tidigare var ett avsnitt inriktat på att informera om hur UFO-Sverige fungerar som organisation där övertecknad och Anders Berglund gav deltagarna en inblick i UFO-Sveriges idéprogram och hur vi förväntar oss att en fältundersökare ska arbeta. Thomas Michanek berättade om på vilket sätt man som intresserad kan engagera sig i föreningens arbete och Tobias Lindgren följde på lördagen upp med att ge en grundläggande utbildning om de olika redskap som en fältundersökare måste känna till och kunna använda sig av.

UFO-Sverige

Tillsammans med Mikael Karlsson berättade jag om vilka utmaningar det finns när det gäller ögonvittnen – och det är många – samtidigt som fortsättarna fick lyssna till Anders Berglund (Evald Maarup), Johan Gustavsson (Levelland) och Tobias Lindgren (Valensole) som berättade om tre kända, och intressanta, ufofall.

UFO-Sverige

Under lördagen fick jag också möjlighet att beskriva Archives for the unexplained (AFU) och hur vi jobbar med arkivet och så visade jag klipp från filmen ”UFO Sweden” som går upp på biograferna den 25 december men som har världspremiär i Norrköping redan den 12 december.

UFO-Sverige

”UFO Sweden” kommer utan tvekan att ge UFO-Sverige nya medlemmar och många förfrågningar, på samma sätt som ”Ghost Rockets” gjorde 2015. Vi kommer sannolikt också att få in en massa äldre observationer eftersom många upptäcker att det finns en organisation att rapportera till. Och då gäller det att vi har utbildade undersökare som kan ta hand om dem.

UFO-Sverige

Under kursen tog vi också den traditionsenliga gruppbilden som följdes av en tipspromenad signerad Tobias Lindgren. Promenaden gick runt hotellanläggningen och bestod av 13 frågor och en utslagsfråga.

Helgens tyngsta utbildningspunkt var gruppövningen som jag och Tobias Lindgren arbetat fram. Där delade vi in deltagarna i fyra grupper på mellan 11 och 13 personer som sedan skulle intervjua var sitt ”vittne” som alla hade sett samma föremål men från olika platser och vid något olika tidpunkter.

UFO-Sverige

Här hade jag och Tobias, tillsammans med min son Markus, spelat in fyra filmer i trakten kring Kimstad väster om Norrköping. Filmerna visade ett okänt föremål (UFO-Sveriges drönare som flögs av Tobias) och som observerades av de fyra olika vittnena.

Inspelningarna gjordes den 5 oktober och den 9 oktober visade vi filmklippen via Zoom för våra fyra ”vittnen”, Mikael Karlsson, Peo Wärring, Anders Berglund och Thomas Michanek. De fyra fick också en berättelse uppläst för sig som de sedan skulle komma ihåg när vi så under kursen den 22 oktober ställde dem inför sina grupper av nyfikna fältundersökare.

UFO-Sverige

Inte helt oväntat visade det sig att vittnena glömt många detaljer men också att de mindes en hel del. Det blev en lärorik övning med en rolig och spännande redovisning.

UFO-Sverige

Den sista programpunkten under lördagen var ett mycket uppskattat föredrag av arkeologen Richard Holmgren som är en av få som på skidor följt de nio olyckliga unga männen och kvinnorna som 1959 dog i en makaber händelse i Djatlovpasset i Uralbergen. Richard Holmgren lade fram sin egen teori om att de nio utsatts för en iskall fallvind som träffat deras tält och tvingat dem ut i den mörka och mycket kalla natten där de sedan frös ihjäl. Han lyckades belägga sin teori på ett övertygande sätt.

UFO-Sverige

Efter föredraget samlades vi för middag och därefter drog sig alla till stora salen, där det ryms sextio personer, för att vi skulle få veta hur det hade gått i tipspromenaden och efter det vidtog dragningen i lotteriet där de flesta kunde ta med sig någon vinst hem.

UFO-Sverige

Tobias Lindgren hade som sig bör också tagit med ufoballonger som vi skickade upp från parkeringen vid idrottshallen och det var bara att konstatera att förhållandena var perfekta och att alla de thailändska rislyktorna flög till väders precis som planerat. De som varit med några år minns betydligt svårare uppsändningar.

Som vid andra kurser och konferenser är den sociala delen viktig och under hela kursen sålde Carl-Anton Mattsson och Roger Ersson böcker, såväl nya som antikvariska, och Rickard Andersson hade med ett urval från UFO-Sverige butik där muggar och musmattor liksom t-tröjor lockade många. På kvällen serverades en trerätters middag och sedan öppnade puben där många satt och pratade under några timmar.

UFO-Sverige

Söndagen inleddes med frukost och som första programpunkt berättade jag och Peo Wärring om vad som händer, och har hänt, i USA då det gäller kongressens nyvaknade intresse för ufofrågan. Och medan jag lade beslag på nybörjarna under drygt två timmar för att berätta om de många möjliga misstolkningsfenomen som en person kan utsättas för (som är en verklig ögonöppnare) berättade Thomas Michanek om hur man bäst bemöter inlägg på Facebook. En viktig del av kursen eftersom det gäller att hålla god ton och att vara kunnig.

Fortsättarna fick dessutom inleda ett grupparbete för att besvara frågan om hur vi tar hand om våra fältundersökare och sedan komma med förslag på hur vi kan bli bättre på just detta. Det hela utmynnade i en diskussion där också nybörjarna fick vara med innan det var slut på programpunkter och klockan hade blivit 14.30 på söndagen.

UFO-Sverige

Det var en mycket nöjd skara kursdeltagare, och arrangörer, som lämnade Yxnerum medan ett stilla regn fyllde luften. Flera kördes till stationer och bussar i ”UFO-Sveriges taxi” som rattades av Rickard Andersson med Tobias som andreförare. En uppskattad service som fanns tillgänglig också under fredagen.

 

Som vanligt fick nybörjarna fylla i ett frågeformulär där en av frågorna löd: ”Vad har du för uppfattning om UFO-Sverige så här långt?”

Och här är samtliga svaren förutom från en som skrev att han ännu inte bildat sig en uppfattning:

”Bra att föreningen tar sig an fenomenen på ett seriöst/vetenskapligt sätt och undviker spekulationer/fantasier.”

”Att organisationen är väl fungerande.”

”Känns strukturerad och vetenskapligt men ändå intresserad av det okända.”

”Välorganiserad och seriös – mycket viktigt!”

”Alltid tyckt att er nuvarande neutrala inställning har passat mig.”

”Trevlig förening med många kunniga i olika ämnen.”

”Väldigt bra och väldigt seriös organisation.”

”Mycket bra.”

”En förening med kunniga och seriösa eldsjälar.”

”Väldigt intressant och roligt på kursen.”

”Det är en förening som delar min syn på fenomenet.”

”Mycket seriös.”

”Det görs ett stort jobb för att få fram så bra fakta runt rapporterna.”

”Mycket trevliga medlemmar.”

”Seriös, trovärdig, intressant och rolig!”

”Passionerade eldsjälar.”

”Mycket seriöst och bra.”

”Mycket seriös förening som skiljer sig från andra aktörer på området det oförklarliga.”

”Seriöst grundat, mycket kunskap.”

 

 

se UFO Sverige tiny Logo

För information om fältundersökarkursen 2022, klicka här


Lyckad fältundersökarkurs 2021 i Yxnerum 

Riksorganisationen UFO-Sverige anordnade under helgen 08–10 oktober 2021 årets fältundersökarkurs på Yxnerum kurs och konferenscenter ute i den östgötska naturen söder om Linköping och Norrköping. Kursen som är öppen för dem som vill undersöka ufoobservationer och lära sig mera om ufofenomen samlade cirka 40 deltagare, varav nästan hälften var med för första gången. Det var som vi brukar säga, den bästa gruppen.

Under två spännande kursdagar fick deltagarna lära sig mycket om att undersöka ufofall. Vittnespsykologi, misstolkningar och det amerikanska försvarets arbete med ufofrågan var några av programpunkterna. Deltagarna fick också en mycket varm och spännande hälsning från filmgänget Crazy Pictures om deras kommande storfilm UFO Sweden.

Som vanligt hanns det också med att umgås över god mat och dryck. Bokförsäljning, lotteri, och ufoballongsuppsläpp varvades med intressanta föreläsningar om hur man kan lära sig att analysera bilder med en mängd olika metoder. Tyvärr hade vi inte gänget från Norge med på kursen i år, vilket i och för sig gjorde att en svensk lyckades vinna i den mycket trevliga tipspromenaden.

Fältundersökarkursen återkommer nästa år, till hösten 2022. Det går redan nu bra att anmäla sitt intresse för att deltaga på kursen genom att skicka ett mejl med kontaktuppgifter till info[at]ufo.se. Obs! intresseanmälan är inte bindande.

 Tack till alla för att vi åter gjorde denna kurs till den bästa. 

 
Klicka på bilderna för mer information.

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

us

us

us

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

 

us

Inte ett ufo men väl ett av alla misstolkningsfenomen.

 

se UFO Sverige tiny Logo

 

Tack och på återseende på nästa kurs!


 

UFO-Sveriges fältundersökarkurs 2021 är fullbokad.

Vill du kontakta UFO-Sverige gör du det enklast via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. där du kan ställa frågor eller visa intresse för kommande kurser.

---

Efter ett års uppehåll på grund av pandemi finns åter möjlighet att gå UFO-Sveriges populära kurs om ufo. Kursen gör att du får möjlighet att verka som fältundersökare inom riksorganisationen men också att du får lära dig mer om ufofenomenet och vad man kan se på himlen.

Kursen genomförs helgen 8–10 oktober: 

Fredag 8/10*: Ankomst, kvällsmat, social samvaro
Lördag 9/10: Kursdag 1, middag på kvällen
Söndag 10/10: Kursdag 2, avresa på sen eftermiddag
* Fredag kväll är frivilligt, men rekommenderas då kursstart på lördag är kl. 09

För att närvara på årets kurs ska du vara vaccinerad med 2 doser mot covid-19 senast en vecka innan kursstart** (se längre ner för mer info)

www.yxnerum.se

Yxnerums kursgård är platsen för 2021 års fältundersökarkurs.

Yxnerum ligger mellan Ringarum och Åtvidaberg, med endast 45 minuters bilresa*** söder om både Norrköping och Linköping i Östergötland.

*** Om du ej kan komma med bil, så finns det möjlighet att åka buss/tåg från Linköping till Åtvidaberg, varifrån UFO-Sverige kan erbjuda skjuts till Yxnerum.

 Pris:

Enkelrum 3000 kronor (begränsat antal)
Dubbelrum 2700 kronor/person
Trebäddsrum 2500 kronor/person (begränsat antal)

I priset ingår förutom rum och kurs i ufologi även:

Kvällsmat, macka med soppa, fredag
Förmiddagskaffe, lördag och söndag
Lunch, lördag och söndag
Eftermiddagskaffe, lördag
3-rätters middag, lördag kväll
Frukost, lördag och söndag

 Rickard Andersson svarar på mer specifika frågor om kursen. 

Rickard Andersson, evenemangsansvarig UFO-Sverige.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

kursavgift betalas till UFO-Sverige senast den 1:a september

Avbokning ska ske senast 6:e september för återbetalning av kursavgiften.

** Angående vaccinering: Just nu ökar smittspridningen igen pga den nya Delta-varianten av coronaviruset. En stor majoritet av de som nu vårdas på sjukhus pga corona är ovaccinerade. När vi på kursen samlar människor från olika håll som normalt inte träffas så måste vi ta vårt ansvar som arrangör för att inte utsätta deltagarna för ökad risk att bli sjuka. Därför tycker vi att det i dagsläget är rimligt med krav på vaccinering för detta evenemang. Förhoppningsvis får vi inte någon ny våg av smitta i landet, och kommande evenemang under 2022 kan då arrangeras utan restriktioner.

 Välkommen!

 Rickard Andersson, evenemangsansvarig UFO-Sverige

Anders Berglund och Clas Svahn, kursansvariga UFO-Sverige

  

se UFO Sverige tiny Logo

Rekordstor fältundersökarkurs i Gryt 2019!

Riksorganisationen UFO-Sverige anordnade under helgen 18–20 oktober 2019 årets fältundersökarkurs på Gryts varv och konferens öster om Valdemarsvik.  Kursen som är öppen för dem som vill undersöka ufoobservationer och lära sig mera om ufofenomen samlade cirka 60 deltagare, varav nästan hälften var med för första gången. Det var rekord.

Under två spännande kursdagar fick deltagarna lära sig mycket om att undersöka ufofall. Vittnespsykologi, misstolkningar och det amerikanska försvarets arbete med ufofrågan var några av programpunkterna. Årets gästföreläsning handlade om Bigfoot och kryptozoologi.

Som vanligt hanns det också med att umgås över god mat och dryck. Bokförsäljning, lotteri, tipspromenad och ufoballongsuppsläpp varvades med intressanta föreläsningar om egendomliga varelser och sällsamma ufoobservationer. Deltagarna kom från Jämtland i norr till Skåne i söder. Några hade även rest hela vägen från Norge.

Fältundersökarkursen återkommer nästa år, till hösten 2020*. Det går redan nu bra att anmäla sitt intresse för att deltaga på kursen genom att skicka ett mejl med kontaktuppgifter till info[at]ufo.se, så kan man få förtur till bokningen. Obs! intresseanmälan är inte bindande.

*Föregående stycke skrevs direkt efter kursen 2019. I dag den 15 september 2020 vet alla att det inte blev som vi hoppats och trott. Någon kurs 2020 är med andra ord inte aktuellt. Vi hoppas kunna återkomma med en kurs 2021.

 Tack alla för att i håller i och tar hand om er och så hoppas vi verkligen att ses igen nästa år, alltså 2021!

 
Klicka på bilderna.

UFO-Sverige

 

fundarna

 

tobias2

 

nyb

 

svahn

 

grupp

 

grupp1

 

grupp3

 

forts

 

grupp2

 

tips1

 

tips2

 

tips3

 

stigomats

 

tobias

 

sasquatch

 

mat

 

mat2

 

norsk

 

tobias3

 

se UFO Sverige tiny Logo