Elva fall ur UFO-Sveriges arkiv som ännu inte fått en förklaring


17/1 2004 kl 10.00 - Holmträsk öster om Kalix
Ett gift par i Holmträsk i Norrbotten befinner sig ute på gården när de får se och höra ett märkligt föremål komma flygande inte långt från deras hus. Mannen hämtar en kikare medan frun betraktar det aluminiumfärgade föremålet med blotta ögat. Det flygande föremålet blänker i solen och är cirka sex meter långt med små vingar. Ingen förarhytt syns. De båda uppskattar avståndet till 300 meter. Hastigheten var mycket långsam och de båda observatörerna trodde att föremålet skulle falla till marken. Trots undersökning av såväl den svenska militären som UFO-Sverige har föremålet inte gått att identifiera.

23/8 1997 kl 17.00 - Vänersborg
En man som sitter på sin balkong och testar sin nya videokamera får se en ljus kula komma från söder, passerande ett flygplan. Han följer kulan i sökaren samtidigt som han filmar. Efter några sekunder kommer ytterligare en kula i samma bana men med högre fart. Den andra kulan kör ikapp den första samtidigt som den gör en sväng och lägger sig bakom. De två kulorna byter sedan inbördes position innan de försvinner uppåt i bild. Videon har undersökts av den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten men någon säker identifiering har inte gått att göra.

23/8 1991 kl 19.05 - Håknäs utanför Umeå
En familj på tre personer ser under 30 sekunder ett stort cigarrformat föremål passera över deras hus. Föremålet upptäckts av flickan i huset när hon parkerar sin bil på gården varefter hon hämtar sin mor och far. Tillsammans kan alla tre se det stora föremålet sväva fram över den klarblå himlen samt höra ett motorljud och se solen blänka i föremålets skrov. Säkerhetspolisen och I20 i Umeå undersökte liksom UFO-Sverige fallet utan att kunna finna någon förklaring. Vittnena bedömdes som "mycket bra".

4/8 1990 kl 02.15 - Kode norr om Kungälv
En man och en kvinna är ute och går med sina föräldrars hund vid Ingetorpsjön i Kode när de får se ett starkt ljussken sakta stiga uppåt inte långt ifrån den plats där de hade stannat för en paus. Föremålet liknade en rocka eller ett amerikanskt stealthflygplan, hade en metalliskt grå färg, flera ljuspunkter och något som liknade en lysande cockpit. Ljuset från föremålet lyste upp de bådas ansikten. På undersidan fanns en ventil som det pyste ur. "Det lät som en gammaldags fiskebåt", säger en av observatörerna. Föremålet gled ut över sjön där det gjorde en tvär sväng varefter det med hög fart och med ett mullrande ljud stack iväg mot väster. När det försvunnit ur sikte lyste ett skarpt ljussken upp horisonten följt av en knall.

31/12 1987 kl 03.30 - Bispberg utanför Säter
När Karin Lagerstrands husdjur inte vill slå sig till ro utan verkar oroas av något tittar hon ut genom fönstret. Hunden står då blick stilla med svansen mellan benen. Karin går ut på gården och känner en stark lukt av svavel. Över några träd längre bort hänger ett isblått föremål format som en glödlampa. Från föremålet kommer spjutliknande blixtar. Karin blir paralyserad, kan inte tala och känner en fruktansvärd smärta i kroppen. Nästa dag fick hon stickningar i axeln och upptäckte ett brännmärke på den tröja hon haft på sig under observationen. En analys av tröjan som gjordes av FOA visade att fibrerna i jumpern svetsats samman som av ett "starkt elektrostatiskt fenomen".

21/1 1976 kl 22.25 - Gyttorp norr om Örebro
När Allan Jansson gick ut på sin tredje inspektionsrunda inne på Nitro Nobels anläggningar fick han syn på ett mörkt föremål med något som liknade upplysta fönster som hängde över sjön Vikern. Ur "fönstren" kom ett vitt ljus som återspeglades i sjöns is. Under de närmaste timmarna kunde Jansson se föremålet vid flera tillfällen. Sista gången han såg det var strax efter klockan 03. Den 26 januari upptäcktes en 40 meter stor cirkel på isen där föremålet observerats. Isen i cirkeln var smält och iskristaller hade ställt sig rakt upp. Varken föremålet eller iscirkeln har gått att förklara.

12/3 1969 kl 18.30 - Trehörningsjö norr om Örnsköldsvik
Föreståndare Kjell Näslund befann sig som vanligt i länkstationen utanför Trehörningsjö i Ångermanland när larmet gick. När han tittade ut genom dörren fick han se hur en enorm farkost hängde i en sänka över träden utanför. Näslund uppskattar föremålets storlek till 150 meter. Ur en dörr i föremålet kom flera "varelser" som liknade sockerlådor. 7-8 stycken av dem "flöt in" i länkstationen där de stannade flera minuter. När de gav sig iväg försvann den förlamning som Näslund drabbats av. Farkosten lyfte sedan och flög iväg.

4/3 1967 kl 00.30 - Lövåsen utanför Vilhelmina
När Lenny och Tommy Söderström närmade sig hemmet fick de syn på ett avlångt mörkt föremål över älven inte långt från huset. De väckte sina föräldrar och syskon och tillsammans kunde de se hur två silvergrå föremål rörde sig i luften utanför huset. De fem gick mellan fönstren och tittade på dem. Klockan 02 försvinner de "rätt upp i himlen". Händelsen blev på sin tid mycket uppmärksammad.

5/8 1957 kl 21.45 - Lergravsviken på Gotland
Kriminalinspekör Ernst Åkerberg och hans fru Karin ser ett föremål liknande en gammal ringklocka till en cykel komma mot sig. Föremålet svänger kraftigt och ger sig iväg. Observatörerna kan se något som liknar ett "utblås" efter föremålet samt en röd lampa. Efter det första föremålet följer ännu ett med identiskt utseende. Fallet undersökts av försvarsstaben och FOA som gissar på att det rörde sig om två forskningsballonger. En förklaring som starkt har kommit att ifrågasättas.

19/5 1954 kl 10.21 - F21 i Luleå
Radar på F21 i Luleå får in ett okänt eko och man skickar upp en S26 Mustang och en S28 Vampire för identifiering. En av piloterna rapporterade "ett skuggliknande, konturlöst föremål med svagt mörkgrön färgton" inte långt från planet. Några dagar senare inträffar en liknande observation. Vid det tillfället kunde föremålet också ses av flera personer på marken. Försvarsstaben undersökte händelserna men kunde inte identifiera föremålen.

19/7 1946 kl 11.45 - Kölmjärv väster om Överkalix
Medan höslåttern pågick som bäst i byn Kölmjärv fick invånarna höra ett brummande ljud från skyn. När de tittade upp fick de se ett avlångt föremål med små vingar komma störtande ned mot sjön där det slog ned med en smäll. En vattenkaskad kastades upp mot himlen. Knut Lindbäck rodde ut till platsen och kunde se hur tjocka näckrosor huggits av och hur stenar kastats upp på stranden. Militär personal från Ing3 i Boden och experter från FOA sökte i två veckor igenom sjön utan att finna något spår efter föremålet. Allt man hittade var en grop i botten. Samma dag störtade ytterligare tre föremål i sjöar i norra Sverige. Under 1946 rapporterades över 1.000 iakttagelser av så kallade spökraketer till försvarsstaben som tillsatte en hemlig undersökningskommission.