Stjärnor och planeter

 

Ljusstarka stjärnor och planeter kan för en ovan betraktare se ganska märkliga ut och föranleder många rapporter till UFO-Sverige varje år.

 

Stjärnor och planeter kan alltid ses i samma riktning och på ungefär samma höjd över horisonten under flera kvällar i rad och de kan alltid ses under lång tid (flera timmar). De vanligaste objekten som uppfattas som något mer svårförklarligt är Venus, Jupiter och stjärnan Sirius.

Venus är efter månen det ljusstarkaste föremålet kvällshimlen och är betydligt större och ljusstarkare än de vanliga stjärnorna. Venus kan däremot endast observeras timmarna efter solnedgången i väster samt timmarna förre soluppgången i öster vilket gör att Venus alltid står relativt lågt på himlen. Jupiter kan ses under stora delar av kvällen/natten under vintermånaderna och även Jupiter når en ljusstyrka som är betydligt starkare än de vanliga stjärnorna. Sirius är den starkaste stjärnan på det norra halvklotet och kan ses lågt på himlen i söder även den under vintermånaderna. Karakteristiskt för Sirius är att den skiftar ganska frekvent i olika färger vilket beror på att ljuset bryts när det faller genom jordatmosfären och även andra stjärnor kan visa upp liknande färgskiftningar.

En inte helt ovanlig företeelse när man iakttar en stjärna eller planet under lång tid är att stjärnan/planeten ser ut att röra sig fram och tillbaka i sidled eller upp och ned inom ett mindre område. Det är dock ingen verklig rörelse utan uppstår till följd av ögats fokuseringssvårigheter och kallas för den autokinetiska effekten. När det mänskliga ögat försöker fokusera på ett punktformat föremål mot en mörkbakgrund utan bakomliggande referenser så uppstår den fokuseringssvårigheter och illusionen av en ryckig och hoppande rörelse kan uppstå.

Många förbryllas även av att stjärnan/planeten plötsligt försvinner, något som ofta beror på att mörka moln som inte är så lätta att se under dygnets mörka timmar. Samtidigt så kan molnen när de är synliga nattetid åstadkomma illusionen av att stjärnor och planeter rör sig i motsatt riktning mot molnens egen rörelse.

En annan illusion som förekommer är att himlakroppar som observeras från en bil ser ut att följa efter fordonet. När bilen stannar så stannar också föremålet. Det är dock helt naturligt eftersom stjärnor/planeter tillsammans med den övriga natthimlen på grund av observatörens egen rörelse rör sig i mottsatt riktning i förhållande till den omgivande terrängen. 

Stjärnor och planeters karakteristika:

• Lång observationstid (flera timmar)

• Återkommer flera kväller i rad

• Stillastående eller rör sig sakta från öst till väst