Det är oktober och höstrusket står för dörren. Kanske känner man sig inte så sugen på att ge sig ut då, och betrakta stjärnhimlen, men då ska man veta att det i oktober kommer inte mindre än två meteorregn, dessutom en fin chans att i södra Sverige se Merkurius – och det gör man ju inte så ofta! Annat som kanske kan locka: planeterna Venus, Jupiter, Saturnus och Uranus. Och så månen som kör sin vanliga men ack så uppseendeväckande show.

oktober 2021.

Johan Fagervall.

Detta mycket fina foto som föreställer Ales stenar under mäktiga Vintergatans myllrande band,
togs av Magnus Lindstrand, en av Himmelsguidens läsare. Det tackar vi för!

us

Planeter i oktober.

us

Venus. Planeten för en anonym tillvaro under hösten 2021 och du kan bara se den om du befinner dig i de sydligaste delarna av landet. Rikta blicken mot horisonten i sydväst i skymningen, där står Venus, lågt och går snart ned. I slutet av månanden när solen går ned tidigare, kan Venus framstå som mer ljusstark.

Jupiter. Planeten blir synlig en bit över horisonten i sydost i samband med solnedgången. Den rör sig mot sydväst, där den sedan går ned efter midnatt någon gång. Det ser likadant ut i slutet av månaden, med den skillnaden att processen inleds tidigare på kvällen, men det gör ju också solnedgången, varför upplevelsen blir i det närmaste densamma.

us

Saturnus. Saturnus med sina ringar, lyser gulaktigt blekt mot oss, som ett lite sömnigt leende i natten. Planeten framträder i skymningen strax efter Jupiter, och till höger om den, ovanför horisonten i sydsydost. Går ned i sydväst innan midnatt, i princip. Mot slutet av månaden har skådespelet tidigarelagts med ungefär en timme, i övrigt ser det likadant ut.

us

Uranus. Passa på att se den ljussvaga och avlägsna planeten Uranus. Det är som mest gynnsamt då inte fullmåne råder – nätterna kring 6 oktober är månen ny och stör därför inte med sitt annars starka sken. Du kan se Uranus med blotta ögat, men en kikare underlättar givetvis observationen. Uranus befinner sig för närvarande i stjärnbilden Väduren. Vid klockan 22 hittar du Uranus en bit ovanför horisonten i öst. Identifiera stjärnbilden Väduren och sök dig sedan nedåt, använd någon form av stjärnkarta eller app, för att underlätta. Kring midnatt återfinner du Uranus högt i sydost.

us

Merkurius. Någon gång efter mitten av oktober kommer du i södra Sverige kunna se den sällsynta planeten Merkurius. I början syns den inte mycket, men ju längre månaden fortskrider desto mer ljusstark blir den. Vänd blicken österut, strax innan gryningen, allrahelst efter 25 oktober. Där lågt över horisonten ser du Merkurius. Planeten höjer sig mot sydost, och tonar sedan bort i solskenet. Du har bara fram till en vecka in i november på dig att skåda denna planet, innan den försvinner igen – så passa på.

Månen i oktober.

us

Innan gryningen söndag 3 oktober kan du se månskäran nära stjärnan Regulus som ju ingår i stjärnbilden Lejonet. Du ska då rikta blicken mot ostnordost för att se detta celesta möte. Några dagar senare, närmare bestämt onsdag 6 oktober klockan 13.05 blir månen ny.

I kvällningen lördag 9 oktober kan du i södra delarna av landet se den kommande månskäran kampera tillsammans med Venus, mycket nära horisonten i sydväst. Det rör sig endast om en kortare konferens, sedan går de båda kamraterna ned bakom horisonten.

Onsdag 13 oktober klockan 5.25 är månen halv kommande. Kvällen därefter, på torsdagen, uppehåller sig månen mellan Jupiter och Saturnus. Detta kan du se om du befinner dig i södra Sverige och riktar blicken mot sydost. Månen rör sig lågt över horisonten den natten och går snart ned. På fredagen kan du se något liknande, med den skillnaden att månen flyttat sig till vänster om Jupiter.

Onsdag 20 oktober klockan 16.57 blir månen full. Den är då bakom horisonten, men går upp i nordnordost kanske en timme senare. Stor och rödaktig i skymningsljuset, vacker att titta på.

Med början på kvällen söndag 24 oktober och under natten mot måndagen kan du se månen nära stjärnan Elnath i Oxen. Runt klockan 22 på söndagskvällen befinner de sig högt i öster. Onsdag kväll, 27 oktober, kan du se månen intill Tvillingarnas stjärnor, Pollux och Castor. Du ska då rikta blicken mot nordost, månen går upp runt klockan 21. De följs åt över natthimlen.

Torsdag 28 oktober klockan 22.05 är månen halv avtagande, alltså på väg att mot bli ny och ej synlig för oss på Jorden. Just då håller den på gå upp över horisonten nordost.

us

Meteorregn.

I början av oktober möter Jorden meteorregnet Draconiderna, som är av storleken mindre, med som mest 10 meteorer per timme. Nätterna mellan 6 – 10 oktober är bäst för observation av detta stjärnfall, i år med en topp i aktiviteten torsdag 7 oktober. Är som mest framträdande tidigt på kvällen. Det som är bra i år är att händelsen uppträder i samband med att månen är ny, varför förhållandena kommer vara särskilt gynnsamma. Läs mer här.

I slutet av oktober är det dags för Orioniderna som fått sitt namn av att radianten ligger i stjärnbilden Orion. Orioniderna är stoft som har sitt ursprung i Halleys komet. Meteorregnet producerar som mest 20 meteorer per timme. Orioniderna når sin kulmen omkring torsdag 21 oktober.

Främsta källor.

Astronomisk kalender 2020 av Per Ahlin.

Stellarium.org.