Foo fighters

När foo fighters först observerades var de mycket små ljusbollar som följde och liksom retade jakt och bombflygplan under slutet av andra världskriget, namnet hämtades från seriestrippen ”Smokey Stovers”, där de ofta sa " where thers’s foo, there’s fire ".

Dessa miniatyrstora ufo kunde visa sig ensamma, i par eller i grupper. Ibland verkade styrda av något som liknade intelligent kontroll. De gav ett oftast ett konstant vitt, rött, orange eller guldfärgat ljus ifrån sig och ibland blinkade de också.

us

Även om det är vanligt förekommande i literaturen att associera foo fighters med början av den moderna eran av ufofenomenet, finns det betydande skillnader mellan dessa andra tidiga ufo rapporter. Det finns dock goda skäl att tro att fenomenet med foo fighers är möjligt att förklara med vardagliga termer.

En tidig tillförlitlig rapport från en av de spektakulära observationerna av foo fightgers kommer från besättningen på ett B-29 bombplan som tillhörde den 415:e nattjaktskvadronen baserad i Dijon, Frankrike. De patrullerade båda sidorna av Rhenfloden, norr om Strasbourg, i östra Tyskland, där de eftersökte tyska flygplan i området med hjälp av markbaserad radar. När besättningen först upptäckte dessa foo fighers, såg de som små stjärnor på långt avstånd. Inom några minuter blev de stjärnliknande punkterna till orangea bollar av ljus, kanske så många som 10 stycken. Dessa kom farande genom luften med en oerhörd hastighet. Objekten kunde inte ses på radar, varken på marken eller från flygplanet. De märkliga, lysande bollarna försvann eller slocknade, för att i nästa stund tändas igen, och inom några minuter försvann de helt från besättningens synfält.

Intressant att notera är att observationerna av foo fighters upphörde när allierade markstyrkor intagit området öster om floden Rhen, vilket var känt för att vara platsen för många tyska experimentstationer.

us

Foo fighthers visade sig också för allierade på bombräder över Stilla havet på väg till Japan. Rapporterna var liknande och objekten hade hastigheter som uppskattades till mellan trehundra och åttahundra km/h. Färgerna var också här orangea, röda och vita. Man såg dem med konstant ljus eller blinkande, ensamma eller i grupper, men inte heller här synliga på radar. 

Dessa väl bekräftade möten med foo fighters skiljer sig till stora delar, i jämförelse med andra typer av uforapporter.

En teori som framförts är att foo fighters kan vara av någon sorts plasma - i form av en elektrisk urladdning – kallad Sankt Elmseld. Teorin om att de kan förklaras med hjälp av plasmafenomen, har sina fördelar, framför både teorin om de tyska hemliga vapnen eller som utomjordiska farkoster, vilka båda är mycket osannolika när det gäller foo fighers.