Pentagon vill ta över ufofrågan utan civil inblandning

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon tar nu strid om vem som ska ha makten över ufoutredningarna i USA. Samtidigt som ett förslag om en fortsatt militär utredning men med en civil rådgivande grupp ligger på kongressens bord lägger nu det amerikanska försvarsdepartementet fram ett rent militärt alternativ.

Av Clas Svahn och Roger Glassel

Det är i ett pm underskrivet av biträdande försvarsminister Kathleen Hicks, daterat 23 november, som Hicks nu ger underrättelse- och säkerhetschefen order om att inrätta en grupp som ska ta över arbetet från den tidigare arbetsgruppen, UAPTF. Alltså den grupp som på midsommarafton överlämnade sin rapport om 144 observationer av okända flygande föremål gjorda av militär personal till kongressen.

Nu skriver Hicks att en ny grupp under namnet Airborne object identification and managemant synchronization group (AOIMSG) ska bildas. Gruppen ska samordna samtliga insatser som görs över hela försvarsmakten när det gäller ufoobservationer som görs inom avlyst luftrum, alltså luftrum där militära piloter tränar eller områden där försvaret har verksamhet.

Gruppen ska också samordna detta med andra federala myndigheter för att ”upptäcka, identifiera och ta reda på vilka egenskaper” som dessa föremål har. Gruppens arbete kommer att kontrolleras och styras av ett kansli bestående av underrättelsepersonal och den högste operative ansvarige inom de förenade försvarsgrenarna i USA.

All information som samlats in av den tidigare arbetsgruppen kommer omedelbart att föras över till den nybildade AOIMSG, skriver Hicks.

Försvarsmaktens initiativ är ett tydligt steg bort från det förslag som nu ligger på kongressens bord där senator Kirsten Gillibrand (D) vill skapa en liknande grupp men med tydliga kopplingar till civila vetenskapsmän och till och med ufologer.

Det var i början av november som New York-senatorn Kirsten Gillibrand lade fram ett tillägg till nästa års försvarsbudget där hon bygger vidare på ett förslag som tidigare lagts fram av Florida-senatorn Marco Rubio (R). Gillibrand vill skapa ett kansli kallat Anomaly surveillance and resolution office som ska ha makt att utnyttja ”varje tänkbar resurs, förmåga, tillgång eller process som försvarsmakten och underrättelsemyndigheterna har tillgång till” för att gå till botten med ufogåtan.

– Vi har inte sett över det här området på väldigt många år. Jag kan räkna antalet tillfällen som vi har haft utfrågningar i ämnet de senaste tio åren på ena handens fingrar. Detta är ganska oroande med tanke på vad våra försvarsanställda har varit med om under det senaste decenniet, sa Kirsten Gillibrand till Politico.

Förutom det nya kansliet föreslår Gillibrand även att en rådgivande grupp ska knytas till arbetet. En grupp utan militär inblandning. Nu utmanar alltså Pentagon det förslaget.

wikipedia

Pentagon kontrar troligtvis Gillibrands tillägg genom att sätta upp gruppen och rådet redan nu för att ta kontroll över situationen. De kan nu hävda för kongressen att mycket av det som Gillibrand efterfrågar redan kommer finnas.

Gillibrands tillägg kan visserligen fortfarande gå igenom, men om Pentagon börjar informera kongressen om att Hicks vision att omforma UAPTF till en ny aktivitet nu är påbörjad, så kommer nog inte Gillibrands tillägg klara sig så långt.

Om Gillibrands tillägg inte går igenom, så är det Hicks grupp som gäller och det blir i helhet ett militärt projekt utan större insyn.

Frågan är då vad som händer med den civila rådgivande gruppen. En sådan grupp skulle fortfarande kunna bli verklighet om Gillibrands tillägg går igenom, men i Hicks organisation är den ersatt med ett råd med endast personer från försvarsmakten och de amerikanska underättelseorganisationerna och inga medlemmar från olika vetenskapssamfund. Hicks organisation kommer bara utreda om fenomenen utgör en fara eller är ett hot mot rikets säkerhet. Den vetenskapliga aspekten är inte med.