Republikaner stoppar öppenhet om UAP

Tidigare i år lade demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, tillsammans med bland andra Kirsten Gillibrand (D) och Marco Rubio (R), fram ett lagförslag som syftar till en större öppenhet i ufofrågan. Nu ser förslaget ut att stoppas av fyra republikaner.

Av Clas Svahn 

Schumer och de övriga vill se en särskild nämnd på nio personer som ska granska alla dokument och uppgifter innan det kan komma att lämnas ut. Sedan kommer presidenten att ha sista ordet. Men allt som kan skada ”landets försvar, underrättelseoperationer, rättsväsendet eller relationer med främmande makt” ska kunna stoppas från att lämnas ut och dessutom ska man väga in om ”skadan anses så stor att den uppväger allmänhetens rätt att veta”.

Schumer själv skrev i en pressrelease:

”I årtionden har många amerikaner fascinerats av föremål som är mystiska och oförklarliga och det är på tiden att de får några svar. Den amerikanska allmänheten har rätt att lära sig om teknologier av okänt ursprung, icke-mänsklig intelligens och oförklarliga fenomen. Vi arbetar inte bara för att offentliggöra vad regeringen tidigare har lärt sig om dessa fenomen utan för att skapa en pipeline för framtida forskning som ska offentliggöras. Jag är hedrad över att föra vidare arvet efter min mentor och kära vän Harry Reid och kämpa för den transparens som allmänheten länge har krävt kring dessa oförklarliga fenomen.”

Schumers förslag kallas Unidentified Anomalous Phenomena Disclosure Act of 2023 och är ett 67 sidor långt lagförslag där ett stycke tvingar också privata företag som har tillgång till ”fysiska teknologier av okänt ursprung eller biologiska bevis för en icke-mänsklig intelligens” att överlämna dessa till myndigheterna. Och förslaget klubbades igenom i senaten för att lämnas vidare till representanthuset.

Men där verkar öppenheten ha stött på patrull.

Fyra tunga republikaner har motsatt sig förslaget: Mike Turner, Mike Rogers, Mitch McConnell och talmannen själv, Mike Johnson.

Den 4 december anklagade Chuck Schumer de fyra för att ”sätta stopp för en åtgärd som är förnuftig och som har stöd över partigränserna” och han upprepade sin åsikt att det amerikanska folket har rätt att få veta vad som finns att berätta:

–      Oidentifierade flygande fenomen har skapat enorm nyfikenhet hos många amerikaner, och risken för förvirring och felaktig information är stor om inte regeringen väljer att vara öppen, sa Schumer den 4 december.

Också visselblåsaren David Grusch har ifrågasatt de fyra republikanernas agerande:

–      Varför stoppar ni lagförslaget? Det kommer inte att kosta mycket, några miljoner dollar per år, som mest att driva panelen, det är växelpengar för den amerikanska regeringen, sa Grusch i en podd.

Nu handlar det knappast om federala pengar. De flesta bedömare pekar på hur flera av de republikanska politikerna är beroende av medel från olika delar av försvarsindustrin i sina kampanjer. Och som vi har sett är öppenhet knappast något de privata företagen skulle vilja ställa upp på.

Den som hoppas på några snabba avslöjanden om att USA i hemlighet har tillvaratagit farkoster och deras besättning kan få vänta länge på officiella besked.

Direktlänk till artikeln