[Uppdaterad 7 aug]

Visselblåsare: USA döljer kraschade icke-mänskliga farkoster

I onsdags den 26 juli, vittnade den förre underrättelseofficeren och visselblåsaren David Grusch under ed inför ett kongressutskott i USA om det han påstår är icke-mänskliga farkoster och entiteter.

– USA har hemliga program där man arbetar med kraschade icke-mänskliga farkoster, sade Grusch.

Frågan om vad det är för okända föremål och farkoster som observeras av amerikanska piloter blev den 26 juli föremål för en flera timmar lång utfrågning i den amerikanska kongressen. Två av de tre vittnena var tidigare stridspiloter inom det amerikanska flygvapnet, David Fravor och Ryan Graves. Den tredje samt en tidigare underrättelseofficer, David Grusch.

us


Utfrågningen genomfördes på initiativ av en kommitté som är tillsatt för att utöva tillsyn av vad kongressen gör.

Mest intresse väckte David Grusch som under den senaste månaden i rader av intervjuer hävdat att han har information som visar att USA har minst tolv kraschade icke-mänskliga farkoster, tillvaratagna besättningsmedlemmar och insyn i den teknik som dessa besökare använder. Men allt detta ska enligt Grusch ha dolts för de demokratiskt valda politikerna.

– Det finns flera som är villiga att vittna om detta, men inte i en öppen utfrågning, sa Grusch.

Det han sade under utfrågningen skiljde sig inte särskilt mycket från det han sagt i intervjuer med massmedier även om han valde att undvika att svara på en rad frågor. Istället hänvisade han till att sådana svar kunde han bara ge inom stängda dörrar.

På en fråga från ledamoten Robert Garcia (D) svarade Grusch att han talat med omkring 40 vittnen under fyra år, sett dokument och bilder och att han var övertygad om att USA har sådana farkoster.

– Jag har gett namn och platser där de finns till kongressens generalinspektör och jag har intervjuats av underrättelsemyndigheter i över elva timmar.

Enligt Grusch flyttas pengar som öronmärkts till öppna program i den federala budgeten till dessa hemliga program. Ibland till fristående kontrakterade företag.

Grusch berättade också att han har trakasserats av tidigare chefer på sina tidigare arbetsplatser. Något som han menade också drabbat andra personer som gått ut med uppgifter:

– De vill tysta människor men jag är här för att ge dem en röst. Jag har själv fruktat för mitt liv, sa Grusch.

På en direkt fråga sa Grusch också att han själv inte sett några bilder på icke-mänskliga entiteter.

Gruschs påståenden har hittills inte backats upp av några hårda bevis. I alla fall inte offentligt och inte heller under kongressutfrågningen. Däremot säger Grusch att han har gett kongressens generalinspektör namn på förstahandskällor och deras uttalanden samt uppgifter om var dessa kraschade farkoster skulle förvaras.

Att frågan intresserar kongressutskottet beror till stor del på att Grusch påstår att pengar som skulle till andra projekt i hemlighet slussats vidare till svarta projekt som han menar har ägnats åt att undersöka de tillvaratagna farkosterna. 

Oavsett vad man tror är det viktigt att konstatera att vi bör ta David Grusch på allvar tills motsatsen är bevisad. Men nu måste detta bekräftas och det är det vi väntar på. Vi ska också vara medvetna om att såväl senator Marco Rubio (R) som Chris Mellon, som arbetat med underrättelsetjänst i över tjugo år, liksom journalisten Leslie Keane säger sig ha egna bekräftelser på att det finns ett svart projekt som jobbar med att ta tillvara farkoster av okänt ursprung.

Även om Gruschs påståenden är sprängstoff så har en rad politiker och höga militärer ställt sig på hans sida. Flera av de personer som försett Grusch med information ska också ha talat med kongressen men i privata samtal. Det uppger Marco Rubio och Mike Gallagher, båda republikanska kongressledamöter.

Rubio har sammanfattat hur han ser på saken på följande sätt: "Antingen är vad [Grusch] säger delvis sant eller helt sant, eller så har vi några riktigt smarta, utbildade människor med höga säkerhetsklassificeringar och mycket viktiga positioner i vår regering som är galna och leder oss helt vilse. Så du måste fråga dig: Vilken drivkraft skulle så många människor med den typen av kvalifikationer – det här är seriösa människor – ha för att träda fram och hitta på något?”

Vänsterpolitikern Alexandria Ocasio-Cortez, som var med vid utfrågningen den 26 juli och där ställde frågor, har sagt att det är viktigt att undersöka hur pengarna har använts och om det finns svarta projekt som dolts från allmänheten. Hon har inte kopplat detta till ”utomjordingar” utan mera sett det som en fråga om att militären kan försöka föra politikerna bakom ljuset:

"Den här kommittén har stött på tillfällen tidigare där någon del av försvarsmakten inte har varit öppen, oavsett om det är rört sig om en enhet som fått ett uppdrag på kontrakt eller om det handlat om en del inom försvarsdepartementet," sa Ocasio-Cortez i en intervju med The Guardian.

"Jag menar att frågan om vad som kan komma att avslöjas är mycket stor och hotande, vad som förvaltas på rätt sätt, och vi har ett ansvar för alla ämnesområden att eftersträva den sanningen."

Det är ingen tvekan om att onsdagens utfrågning gav ufofrågan en ny legitimitet. Men det räcker inte. Några verkar vilja att UFO-Sverige ska gå i taket för att en person berättar vad han hört i andra hand. UFO-Sverige vill höra från de vittnen som Grusch säger att han talat med. Då blir det intressant på riktigt. Detta kan vara världshistoriens största nyhet (som UFO-Sveriges Clas Svahn sagt i en rad intervjuer och skrivit i artiklar) men det kan också visa sig vara något helt annat. Det får vi förhoppningsvis se när kongressen utfört sina undersökningar. Tills dess finns det anledning att hålla huvudet kallt.

UFO-Sverige följer utvecklingen med stort intresse och hoppas att kongressen nu kommer att följa upp de uppgifter som Grusch lämnat och att vi inom kort kommer att få ett svar på om de är äkta eller inte.

Skulle de visa sig vara riktiga är detta den största nyheten i världshistorien.

Under fredagen cirkulerade ett uttalande, från Pentagons ufokontor AARO:s chef Dr. Sean Kirkpatrick. 

Bland annat dementerar Kirkpatrick Gruschs påstående att denne skulle ha verkat som en representant till AARO. Något Grusch har vittnat om. 

I brevet riktar AARO-chefen stark kritik mot Grusch för hans anklagelser mot tidigare chefer för att ha trakasserat och mordhotat honom.

Men också mot att Grusch påstår sig ha varit ett slags kontakt mellan sin tidigare arbetsplats och AARO. Detta sa Grusch vid utfrågningen:

”Mitt namn är David Grusch och jag var underrättelseofficer i 14 år, både inom det amerikanska flygvapnet (USAF) med majors titel, och helt nyligen, mellan åren 2021 och 2023, vid National Geospatial Intelligence Agency på den civila GS-15-nivån, som har sin militära motsvarighet i en fullfjädrad överste. Jag var min myndighets huvudansvarige när det gällde Unidentifed Anomalous Phenomena (UAP) och analys av föremål som färdades mellan olika medier, liksom att jag rapporterade till UAP Task Force (UAPTF) och slutligen till All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO).”

Och detta med att Grusch säger att han rapporterade till AARO förnekade Sean Kirkpatrick i det öppna brevet:

”För att vara tydlig, ingen av visselblåsarna från gårdagens (onsdagens) utfrågning har arbetat för AARO eller var någonsin en representant till AARO, tvärtemot vad som angavs i vittnesmålet och i medierna.”

Om detta även omfattar lämnandet av uppgifter till AARO förklaras inte av Kirkpatrik.

I ett skriftligt uttalande från Pentagons talesperson Susan Gough till UFO-Sverige skriver Gough:

”AARO välkomnar möjligheten att prata med alla tidigare eller nuvarande statsanställda eller entreprenörer som tror att de har information som är relevant för kongressens mandat att gå igenom historiskt material, och AARO har etablerat en säker process för individer att komma med information för att hjälpa till med detta.” ”Pentagon har ingen information om att någon person har skadats eller dödats som ett resultat av att ha lämnat information till AARO. Alla ogrundade påståenden om att individer har skadats eller dödats under det att de varit i färd med att tillhandahålla information till AARO kommer att avskräcka individer med relevant information från att träda fram för att hjälpa AARO:s ansträngningar.” ”Hittills har AARO inte funnit någon verifierbar information som styrker påståenden om att några program angående innehav eller omvänd konstruktion av utomjordiskt material har funnits tidigare eller existerar för närvarande.” ”Försvarsdepartementet är engagerat i en snabb och noggrann rapportering till kongressen och att vara öppen inför den amerikanska allmänheten. Sedan dess inrättande har försvarsdepartementet hållit kongressen fullt informerad om AARO:s aktiviteter och resultat på alla klassificeringsnivåer.” ”AARO ser fram emot att öka allmänhetens förståelse för UAP genom avklassificering av historisk och samtida UAP-information.”
 
Samtidigt riktade fyra ledamöter av kongressen, Matt Gaetz (R), Anna Paulina Luna (R), Tim Burchett (R) och Jared Moskowitz (D) ett krav att talman Kevin McCarthy skyndsamt ska tillsätta en speciell kommitté utanför de nuvarande kommittéernas rätt att under åtalstvång få rätt att kalla vittnen från Pentagon och andra ställen för att svara på kommitténs frågor.
 
“Inget regeringsprogram, oavsett hur känsligt det är, kan stå utanför kongressens insyn”, skriver de fyra.
 
Det politiska spelet om sanningen fortsätter trots att båda partier, demokrater och republikaner, finns bakom kravet.