us

Det börjar bli ljusare om nätterna, vilket såklart försvårar stjärnskådning. Ändå finns det anledning att gå ut om nätterna, om inte annat för det stämningsfulla i den stora närvarande jätten som natthimlen är, alldeles oavsett om stjärnorna som syns på den under sommaren är färre än under vinterhalvåret. Dessutom kan det hända rätt speciella grejer på dagen också, för den 10 juni blir det nämligen solförmörkelse.

Juni 2021

Johan Fagervall.

Planeter i juni.
Venus. Venus blir synlig i skymningen, rätt lågt i nordväst – faktum är att Venus befinner sig ovanför horisonten redan innan dess, men det är då för ljust för att se den. Planeten är bara synlig i de södra delarna av landet och försvinner i mitten av juni i det allt starkare ljuset.

Mars. Mars lyser just nu, relativt svagt. Du ser Mars, liksom Venus, lågt i nordväst i skymningen. Den är förstås svårare att se ju ljusare kvällarna blir eller kanske redan är, beroende på var i landet du befinner dig. Mars blir snart osynlig på den ljusa kvällshimlen, och syns inte alls i norra Sverige. Mars framträder sedan igen inte förrän i november.

Jupiter. Planeten höjer sig över horisonten i ostsydost någon timme efter midnatt. När himlen ljusnar alltmer har Jupiter rört sig mot sydost där den tonar bort. Under månadens gång blir Jupiter synlig allt tidigare. Jupiter är svår att se från norra Sverige – även om den orkar sig över horisonten där också, är himlen säkerligen alltför ljus för att tillåta några observationer av planeten.

Saturnus. Saturnus tonar fram som en ljusprick lågt i sydost någon timme efter midnatt, när dagern blivit tillräckligt skum. I takt med att det så åter ljusnar igen försvinner Saturnus. Du ser Jupiter och Saturnus ganska nära varandra, där Jupiter är den mer ljusstarka planeten av de båda. Saturnus syns liksom Jupiter främst i södra Sverige.

Varning! Titta aldrig på objekt nära solen utan lämpliga säkerhetsåtgärder. Var extra noggrann med att aldrig rikta optiska instrument mot solen och titta inte i dem. Om du gör det kan du få obotliga ögonskador eller bli helt blind.

Månen i juni. Onsdag 2 juni klockan 9.24 blir månen halv avtagande. Står då lågt i sydväst. Torsdag 10 juni klockan 12.53 är månen ny, det vill säga den syns knappast alls – i normala fall vill säga, nu kommer den faktiskt synas till viss del; som en skugga framför solen. Men mer om denna solförmörkelse i ett eget stycke nedan.
Skymningen fredag 11 juni är månskäran nära planeten Venus lågt i nordväst. Även kvällen efter bjuder de upp varann till dans.
Söndag 13 juni, i kvällningen, då besöker månskäran Mars ganska lågt i nordväst. Syns bäst från södra delarna av landet. Inte långt från dem ser du även stjärnan Pollux.
Fredag 18 juni blir månen halv kommande. Detta sker klockan 5.54 och månen befinner sig då långt nedanför vår horisont och kan alltså inte ses. Går upp i öst efter klockan 13. Fredag 24 juni klockan 20.40 blir månen full. Går upp i sydsydost någon timme senare.

us

Solförmörkelse torsdag 10 juni. Först och främst: titta inte direkt på solen och vänd inte en kikare mot solen, då skadas dina ögon. Att använda solglasögon är inte tillräckligt. Antingen använder du för ändamålet speciella solförmörkelseglasögon, eller så projicerar du en bild av solförmörkelsen på tillexempel väggen, med hjälp av en kikare.
Solförmörkelsen syns i hela Skandinavien. Den kommer vara partiell för oss. Den exakta tidpunkten varierar beroende på var i landet du bor. Man kan säga att ju längre västerut du bor, desto senare inträffar den. I Göteborg börjar den tillexempel klockan 11.32 och i Kalmar klockan 11.40. Tiden för när förmörkelsen är som störst varierar också. I Karlstad är förmörkelsen som störst omkring klockan 12.47 och i Luleå kring klockan 13.02. Men det är också så att ju längre norrut du bor, desto större kommer förmörkelsen vara när den är som störst. Läs mer här, där du även kan se en animation av förmörkelsen.

us

Sommarsolståndet sker måndag 21 juni klockan 5.32. Detta är årets längsta dag respektive kortaste natt, som infaller natten mot måndagen. Solen når den högsta punkten på himlen denna dag.

Bilder på förra månadens supermåne

Främsta källor.
Astronomisk kalender 2021 av Per Ahlin.
Stellarium.org.