Bevan Berthelsen

Den 11 mars nåddes vi av det sorgliga beskedet att en av UFO-Sveriges mest betydelsefulla och färgstarka ufologer lämnat oss. Bevan (Thorvald) Berthelsen) avled i Tranås, 85 år gammal. Grundare av Köpings UFO-förening 1973 och ordförande i UFO-Sverige 1976-1978 blev han genom sitt oerhörda engagemang och drivkraft den som byggde riksorganisationen till en folkrörelse.

Av Håkan Blomqvist

Tack vare den intensiva PR- och informationsverksamhet som Bevan initierade 1975-1976 växte antalet medlemmar och lokalgrupper kraftigt. Tillsammans med kollegor från Köpings UFO-förening besöktes ett fyrtiotal städer med föredrag och filmvisning. Bevan var också med och organiserade den första kursen för fältundersökare på Lersäter 1977.

Det finns mycket att berätta om Bevan Berthelsen, hans liv och arbete med UFO-Sverige. Men det får anstå till en artikel i nästa UFO-Aktuellt. Passa på att titta på den mycket underhållande film som spelats in av Tranås Holavedens Hembygdsförening, där Bevan berättar om sin vilda ungdom i staden. Filmen avslutas med en mycket intressant och ovanlig observation av en klotblixt.

Filmen hittar ni här.

Tack Bevan, för din enastående och avgörande insats för UFO-Sverige och svensk ufologi. Vi är många som kommer att minnas dig med värme, kärlek och tacksamhet.

US

 

Fler bilder på Facebook

 

Direktlänkt till artikeln

 

Detta kan du se på himlen i mars 2024

I Östergötland där jag befinner mig har det varit mulet mest hela året, vilket inte är så roligt om man vill kolla på vad händer där i himlen ovanför. Kanske har himlaskådare på andra platser i vårt land haft bättre tur. Om framtiden är svårt att sia, men vi hoppas naturligtvis att mars ska ge oss perfekt väder för observationer av himlen. Under månadens mörkare timmar kan vi bland annat beskåda planeterna Jupiter, Merkurius, Venus och Mars. Ljuset tar mer plats och årstiden förändrar landskapet när våren snart är här på norra halvklotet.

Här är några axplock av vad man kan se för astronomiska fenomen den här månaden.

Av Tobias Lindgren

3 mars. 16:23 går månen in i sista kvarteret för denna gång och strax före gryningen kan man se skäran gå upp nära den ljusa rödorangea stjärnan Antares.

5 mars. Stjärnan Arcturus börjar vid 19-tiden blir synlig i nordöst.

8 mars. Merkurius, Solen, Saturnus, Venus och Mars, från väster mot söder, går alla upp strax efter klocka 06.00 på morgonen. Månen orkar dock inte upp förrän en timme senare, då den försöker att jaga i fatt Mars, även om jakten till en början dränks i solljus.

Varning! Titta aldrig på objekt nära solen utan lämpliga säkerhetsåtgärder. Var extra noggrann med att aldrig rikta optiska instrument mot solen och titta inte i dem. Om du gör det kan du få obotliga ögonskador eller bli helt blind.

Planeten Venus lyser med magnituden -3,9, och den röda planeten Mars med magnituden +1,2, alltså hundra gånger svagare än Venus.

10 mars. Nymåne klockan 10.00.

11 mars. Precis som alla stjärnklara nätter med kan man nuförtiden inte undgå att se satelliter på himlen. Försöker man fästa blicken på en satellit är det inte ovanligt att den autokinetiska effekten uppstår. Effekten fungerar som så att om man fokuserar blicken på en ljuspunkt på en mörk bakgrund där inte finns några riktpunkter så kommer man efter en liten stund att uppleva det som att ljuspunkten rör sig, trots att den är helt statisk. Rapporter till UFO-Sverige visar ha denna effekt som förklaring flertalet gånger per år.

Från och med den 3 januari 2024 listar satellitspårningswebbplatsen Orbiting Now 8 377 aktiva satelliter i olika omloppsbanor runt jorden. Fler lär det blir, då små och billigare satelliter har kommit att dominera både låg omloppsbana, som marknaden för satelliter.

13 mars. Den tilltagande månskäran befinner sig ca 3 grader från Jupiter på den västra kvällshimlen och blir mer påtaglig när solen säger god natt. När du ändå är ute, finns möjligheten att se Merkurius lågt över den västra horisonten, nu när den gör sitt sista synliga framträdande på kvällshimlen för oss nordliga observatörer denna månad.

14 mars. Månskäran är som närmast mindre än 2 grader sydväst om stjärnhopen Plejaderna som är en öppen stjärnhop i Oxens stjärnbild cirka 400 ljusår från jorden. Hopen, som också kallas sjustjärnorna, består av unga stjärnor med nebulosaslöjor kring sig. Trots att de omöjligt kan ha hunnit producera planeter med liv omkring sig pekas de ofta ut av new age-förespråkare som varande bebodda. Kontaktpersonen Eduard ”Billy” Meier är en av dem som säger sig stå i kontakt med varelser från Plejaderna.

US

Med AI kan man generera vackra bilder, men den riktiga stjärnhimlen avnjutes naturellt utomhus.

17 mars. Första kvarteret betyder 90 grader och är en fjärdedel av 360 grader som är ett helt omloppsvarv. Eftersom månen har nått en fjärdedel av sin omloppsbana runt jorden kallas det att månen befinner sig i första kvarteret, vilket det som inträffar exakt elva minuter över fem på morgonen denna dag. Från jorden verkar månen i denna fas endast halvt upplyst.
Neptunus är i konjunktion med solen, vilket kan tyckas vara onödigt att informera om här efter som planeten inte är synlig utan hjälpmedel för oss här i Sverige.

20 mars. Solen passerar rakt över planeten jordens ekvator och rör sig norrut. Det exakta klockslaget är 04:06. Detta markerar början på våren på norra halvklotet och hösten på södra halvklotet. Vi kallar detta för vårdagjämning, men är alltså inte en hel dag utan sker vid en bestämd tidpunkt, som är densamma över hela planeten, men klockslag och datum är givetvis beroende av i vilken tidszon man befinner sig.

24 mars. Merkurius når sin största östliga utsträckning ca 19 grader öster om solen på den västra kvällshimlen. Är du ute för att se Merkurius hittar du den mellan solen, som just gått ner, och Jupiter som nu lyster starkt.

25 mars. Fullmånen inträffar på klockslaget 08.00 så det är därför du inte kan sova, eller?
I åtskilliga böcker beskrivs sammanhanget mellan månens faser och människors olika levnadssituationer. Det har ansetts att månfaserna inverkar på sömnen, på mängden olyckor som inträffar, komplikationer vid operationer och förlossningar och till och med påverkan på hårväxten. Sådana påståenden har kunnat avvisas som falska genom vetenskapliga studier.

En månförmörkelse inträffar och är kanske synlig för några av oss i västligaste Sverige när månen är på väg ner. Under förmörkelsen passerar månen in i penumbran, den yttre delen av jordens skugga. Detta blir av naturliga skäl inte lika dramatiskt som en total månförmörkelse eller för den delen en partiell, och kan på intet vis jämföras med de skarpa kontraster som en solförmörkelse uppvisar. Men det går att se månen förmörkad, om än ganska diffust. En månförmörkelse följs två veckor senare av en solförmörkelse, men den infaller ju inte förrän nästa månad.

27 mars. Månen och Stjärnan Spica dansar nära varandra under hela natten.

30 mars. En avtagande måne rör sig återigen nära den ljusa stjärnan Antares på den sydöstra himlen före gryningen, och många med mig hoppas att våren verkligen fått fotfäste.

31 mars. Hela himlen tar en timmes skutt, eller hur man nu vill uttrycka det när dygnet helt plötsligt har ett hål klockan 02.00, och plötsligt istället blir 03.00. Kanske är det sista rycket för det här experimentet med sommartid. Sverige införde 1916, sommartid på försök 15 maj – 30 september, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades efterföljande år, kanske kunde man ha tagit lärdom redan då.