UFO-Sverige på expedition

 

Den 13 juli 2016 genomför UFO-Sverige en expedition till Ångermanland nära gränsen till Lappland i syfte att söka efter ett antal nedgrävda föremål. 

Målet med projektet är att kontrollera en händelse som inträffade på den aktuella platsen på 1950-talet. Händelsen kom till UFO-Sveriges kännedom på våren 2015, där rapportören berättar om upplevelser han hade som ung pojke när han bodde på orten.

Mannen berättar att han en sommardag ser en diskusformad farkost som hade landat på ett fält mellan sjön och byn där han bor. Runt farkosten ser han också ett antal små figurer med egendomligt utseende. De arbetar till synes med att banka loss delar från skrovet på farkosten. Händelsen resulterar bland annat i att han blir ombordtagen på farkosten, vilket inleder en serie kontakter under resten av sommaren.

Under dessa kontakter får han veta att de delar som togs bort under reparationsarbetet, lämnats i ett stenröse intill landningsplatsen. Pojken uppmanas att gräva ner de överblivna delarna av farkosten under en grillplats närmare hemmet. 

UFO-Sverige har under året dokumenterat och analyserat berättelsen samt intervjuat ett antal personer, och kommit fram till att händelsen är tillräckligt intressant för att göra en undersökning på platsen.  

Följ expeditionen på Facebook. 

Hela historien tillsammans med expeditionens resultat läser du i UFO aktuellt.

 

 

UFO-Sveriges expedition till Kyrktåsjö avslutad

Onsdagen 13 2016 juli genomförde en grupp fältundersökare från Riksorganisationen UFO-Sverige en sökexpedition till Kyrktåsjö för att försöka hitta speciella metalldelar.

Text och Foto Tobias Lindgren

Läs bakgrunden här.


Förmiddagen ägnades åt att göra en rekonstruktion av den händelse som Bo Hallberg, hade vid mötet med de underliga figurerna och deras farkost. En stor grupp med både ufologer och de nuvarande markägarna gick runt och lyssnade intresserat på när Bo berättade hela händelsen om det märkliga mötet han hade som liten pojke.

Vädret var fantastiskt med strålande sol och mycket värme. Alla såg fram emot eftermiddagens sök, av de metallbitar som Bo berättar om och som han menar sig ha grävt ned.

Sökområdet intogs med stor iver och mycket entusiasm. För att kunna göra ett så bra jobb som möjligt hade vi en mängd hjälpmedel med oss så som hackor, spadar, sikt, såg och lie samt metalldetektor.

Bo mäter ut var det är bäst att börja söka, men efter mer än 50 år är det inte längre så lätt, då vegetationen förändrats väldigt mycket.

Markförhållandena som från början såg väldigt gynnsamma ut, tar ut sin rätt på hårt arbetande ufologer, som får kämpa hårt med rötter och stenar.

Efter någon timme drar molnen ihop sig över platsen och det blir mörkt. Lite vatten är naturligtvis inget som hindrar undersökarna från att fortsätta, men när regnet piskar horisontellt och åskan mullrar mellan bergstopparna tar vi ändå en paus. Bo ger dock inte upp utan gräver vidare för att verkligen inte gå miste om någon tid. Han vet ju att han är nära.

Regnet lättar och gruppen hugger tag i redskapen igen. Markägaren Richard bidrar med stor hjälp när han med van hand svingar hackan i marken.

Efter ytterligare några timmars letande och sökande anser vi oss tillräckligt nöjda för att kunna avsluta expeditionsdelen av UFO-Sveriges undersökning.

Varför gör vi detta kan man undra? Vi vill hjälpa Bo med räta ut några frågetecken i hans märkliga historia och försöka ta reda på vad som hänt. Berättelser av detta slag är mycket ovanliga. Vi anser att det är vår skyldighet att kontrollera det vi kan, när möjligheten att hitta fysiska föremål som bekräftar berättelsen finns.

UFO-Sverige vill lyfta på alla stenar för att hitta svar, och det kan vi lova att den här gången har vi verkligen lyft stenar.

 

Fortsättningen och hela historien tillsammans med expeditionens resultat läser du i UFO aktuellt.

 

Gilla UFO-Sverige på Facebook där ni också ser mer av expeditionen

 

 

 

UFO-Sverige
X

Tyvärr!

UFO-Sverige